Alergie pokarmowe. Jakie mogą być objawy?

Alergie to dziś nie lada problem nie tylko wśród najmłodszych, ale też dla dorosłych, którzy do tej pory nie borykali się z tego typu reakcją swojego organizmu. Warto pamiętać, że za taki stan rzeczy winić należy niewłaściwy styl życia, geny, jak również zanieczyszczone środowisko. Oprócz wziewnej alergii, najczęściej spotykaną jest alergia pokarmowa, który dotyczy, jak już zostało tu wspomniane zarówno dzieci, jak i dorosłych. Sprawdźmy, jakie są jej objawy i czy jest jakiś sposób, aby zminimalizować ryzyko jej wystąpienia.

Alergia pokarmowa objawy

Jeśli chodzi o reakcje organizmu na konkretne alergeny pokarmowe, to rzeczywiście mogą być one zdecydowanie różne. U jednych alergia objawiać będzie się wysypką, świądem, pokrzywką, rumieniem, łuszczącą i zaczerwienioną skórą, u innych natomiast mogą dołączyć się objawy bólu gardła, katar, a w skrajnych przypadkach nawet zapalenie oskrzeli z dusznością. To właśnie również i z tego powodu wprowadzając do jadłospisu maluchów nowe pokarmy, należy robić to stopniowo, obserwując, jak zostają one przyjęte przez organizm. Alergia pokarmowa u dzieci nie musi objawić się w pierwszym roku życia. Równie dobrze może stać się to w późniejszym okresie, kiedy maluchy narażone są na działanie zdecydowanie większej ilości alergenów w ramach już dość mocno urozmaiconej diety.

Alergia pokarmowa wysypka – co robić?

Zdecydowanie pierwszym objawem alergii na pokarmy okazują się reakcje skórne. Wysypka może pojawić się na policzkach, rękach, brzuchu, szyi, nogach, a nawet w miejscach intymnych. To moment, w którym warto od razu zdiagnozować powód pojawienia się zmian na ciele i szybko zareagować. Lekarze zazwyczaj przepisują środki do stosowania zewnętrznego, jak i leki przeciwalergiczne tzw. przeciwhistaminowe nowej generacji. Kiedy pojawi się alergia pokarmowa, objawy skórne mogą się nasilać, dlatego tak istotna jest również odpowiednia dieta. Z jadłospisu konieczne jest wyeliminowanie alergizujących pokarmów.

Alergia pokarmowa dieta

Gdyby nasza dieta była zupełnie zdrowa, z całą pewnością większość alergii pokarmowych nie miałaby prawa bytu. Jak już zostało to wspomniane, jednym z jej winowajców jest właśnie nieodpowiednie odżywianie się, jak również szereg produktów zawierających konserwanty oraz sztuczne barwniki. Obciążamy organizm z każdej strony, nie dając mu zarazem funkcjonować w zdrowym środowisku. To właśnie dlatego mamy problem, którym jest alergia pokarmowa dorosłych i dzieci. W tym wypadku leczenie polega przede wszystkim na diecie eliminacyjnej, którą koniecznie należy skonsultować z lekarzem. Jeśli taka nie pomaga, do leczenia włącza się środki farmakologiczne. Alergia pokarmowa u dorosłych może być leczona również poprzez odczulanie. Dzięki niemu organizm zdecydowanie słabiej zaczyna reagować na dany alergen lub po prostu przestaje uznawać go za wroga. Nie walczy z nim, a co za tym idzie, problem reakcji alergicznych znika.

Powiązane wpisy

Zapalenie jelita grubego – dieta, która pozwala na... Jeżeli cierpisz na dolegliwości związane z zapaleniem jelita grubego z pewnością doskonale zdajesz sobie sprawę z tego, jak bardzo ta choroba może utr...
Kiedy pojawia się wysypka po lekach i o czym może ... Występowanie wysypki po lekach wiąże się z istnieniem alergii polekowej. To jeden z rodzajów alergii na jedną z substancji użytych do stworzenia leku,...
Uczulenie na gluten u dzieci – jak sobie z nim rad... Nietolerowanie glutenu na pewno nie jest problemem nowym, jednak dopiero teraz zrobiło się o nim aż tak głośno. Coraz częściej obserwujemy objawy pełn...
Dokuczliwa alergia na orzechy Coraz więcej mówi się o powszechnych i dokuczliwych alergiach pokarmowych. Być może ma na to wpływ rosnąca świadomość społeczeństwa odnośnie alergenów...