Wszystko, co warto wiedzieć o glutenie

Jeśli chodzi o gluten, to można zauważyć narastającą tendencję nietolerancji tego składnika zarówno u dorosłych, jak i u dzieci. Warto pamiętać jednak, że uczulenie na gluten to niekoniecznie celiakia, o którą boi się tak szerokie grono rodziców, starając się eliminować z diety pokarmy zawierające ten składnik. Dieta nie jest prosta, ponieważ aż 90% produktów spożywczych dostępnych na naszym rynku zawiera gluten. Sprawdźmy, czym jest dokładnie nadwrażliwość, celiakia, a czym nietolerancja na gluten.

Gluten alergia – o czym warto pamiętać?

Dolegliwości związane ze spożywaniem glutenu warto skonsultować ze specjalistą. Niekoniecznie musi być to od razu choroba, dlatego tak ważna w tym wypadku jest odpowiednia diagnostyka. Istotne jest wykluczenie celiakii, w ramach której osoby zmuszone są do kupowania wyłącznie tych produktów, które na opakowaniu mają znak przekreślonego kłosa. W tym wypadku nie ma mowy o spożywaniu produktów ze śladową ilością glutenu, które nie wywołują chorobowych objawów u osób, u których zdiagnozowana zostaje jedynie nadwrażliwość na ten składnik. Alergia na gluten nie jest wyrokiem, o czym również warto pamiętać i zdecydować się w przypadku jakichkolwiek podejrzeń do specjalisty.

Uczulenie na gluten objawy

Nadwrażliwość na gluten to wszystko, co nie dotyczy celiakii. Jeśli mamy podejrzenia, że być może to właśnie alergia na gluten, objawy poniżej warto zgłębić dokładnie:

– bóle brzucha
– wysypka
egzema
– uczucie chronicznego zmęczenia
– bóle głowy
– biegunka
– wzdęcia
– zaparcia
– osłabienie
– pieczenie w przełyku
– nudności i wymioty

Warto poinformować o nich lekarza, aby ten zlecił specjalistyczne badania. Stosunkowo trudna do zdiagnozowania jest alergia na gluten u niemowlaka, dlatego w razie jakichkolwiek nieprawidłowości w zachowaniu malucha, problemów żołądkowych, płaczliwości, ciągłego rozdrażnienia skonsultować kwestię ewentualnych badań z pediatrą.

Gluten uczulenie – co jeszcze warto wiedzieć?

Jeśli chodzi o gluten, to należy pamiętać, że mamy w jego przypadku do czynienia z celiakią, alergią oraz nadwrażliwością. Co więcej, coraz częściej występuje uczulenie na gluten u niemowlaka, co do jakiegoś czasu niewiązane było zupełnie z tym składnikiem. Dzięki postępowi medycznemu, można obecnie wykonać szereg badań diagnostycznych i zadbać o zdrowie dzieci już od pierwszych chwil, kiedy przyjdą na świat. Objawy alergii u nich są bowiem zupełnie inne niż u dorosłych.

Alergia na gluten objawy u dorosłych

U dzieci alergia na gluten zdecydowanie często objawia się atopowym zapaleniem skóry. Inaczej sytuacja wygląda, jeśli chodzi o osoby dorosłe. Uczulenie na gluten, objawy u dorosłych wywołuje bowiem nie tylko ze strony skóry, czyli dokładnie wysypkę czy obrzęki, ale również ze strony układu pokarmowego. Warto pamiętać też o tym, że alergia na gluten zdecydowanie często może objawić się u dorosłych przewlekłym zmęczeniem. W mniej ostrych przypadkach w ramach leczenia wystarczająca okazuje się dieta eliminacyjna. W bardziej zaawansowanych chorym zlecane są odpowiednie środki farmakologiczne.

Powiązane wpisy

Zapalenie jelita grubego – dieta, która pozwala na... Jeżeli cierpisz na dolegliwości związane z zapaleniem jelita grubego z pewnością doskonale zdajesz sobie sprawę z tego, jak bardzo ta choroba może utr...
Bezpieczne kosmetyki hipoalergiczne – kto powinien... Popularność kosmetyków hipoalergicznych rośnie, są znacznie łatwiej dostępne i w wielu przypadkach wręcz zalecane osobom bez zdiagnozowanej alergii. N...
Alergia wziewna u dzieci – co to za choroba? Dzieci często wykazują objawy alergii wziewnej. Pierwsze przejawy tej choroby obserwować można u niemowląt, nawet w wieku dwóch lub trzech lat, ale ni...
Alergeny – kurz także może wywołać reakcje alergic... Jeżeli chociaż trochę interesujemy się alergiami, to z pewnością już wiemy, że istnieją ich tysiące, ponieważ mogą być wywołane, przez naprawdę każdy ...