Zapalenie jelita grubego – dieta, która pozwala na zredukowanie przykrych objawów

Jeżeli cierpisz na dolegliwości związane z zapaleniem jelita grubego z pewnością doskonale zdajesz sobie sprawę z tego, jak bardzo ta choroba może utrudnić zwykłe, codzienne życie. Leczenie zaordynowane przez lekarza specjalistę to nie wszystko: warto wypróbować naturalne metody, takie jak odpowiednio zbilansowana dieta, które także mogą okazać się przydatne w walce z chorobą.

Towarzysz wielu dolegliwości

Wbrew temu, co większość osób może sądzić, zapalenie jelita grubego jest dość częstą przypadłością pojawiającą się w przebiegu takich chorób jak na przykład choroba Crohna, rak jelita grubego, mikroskopowe zapalenie jelit czy też wrzodziejące zapalenie jelit. Zapalenia jelit można podzielić na te wywoływane przez czynniki genetyczne, środowiskowe, immunologiczne lub też o nieustalonym do tej pory pochodzeniu.

Objawy, które powinny nas zaniepokoić

Zapalenie jelit grubego może dawać różnorodne objawy, zależnie między innymi od tego, której chorobie towarzyszy, niemniej jednak do tych najbardziej popularnych można zaliczyć takie jak: długotrwały ból brzucha, biegunki i/lub zaparcia, utratę wagi, osłabienie, krew pojawiającą się w stolcu czy też wzdęcia. Jeżeli zauważymy u siebie któryś z tych objawów lub też kilka z nich przez dłuższy czas, warto skorzystać z porady lekarskiej – wcześnie wykryta choroba daje o wiele lepsze rokowania i w mniejszym stopniu utrudnia nasze życie. Warto poświęcić czas swojemu zdrowiu i w porę zainteresować się niepokojącymi objawami, by jak najszybciej rozpocząć specjalistyczne leczenie i nie dać się chorobie.

Jak leczyć zapalenie jelita grubego

Na tak postawione pytanie bardzo trudno jest udzielić odpowiedź, która będzie wyczerpująca i pełna, którą będzie można zastosować w przypadku wszelkiego rodzaju dolegliwości zapalnych ze strony jelita grubego. Niemniej jednak pierwszą i najważniejszą sprawą jest regularne przyjmowanie wszystkich leków i innych środków farmaceutycznych przepisanych nam przez lekarza i to w odpowiedniej dawce. Zaraz za tym znajduje się dieta, która w przypadku zapalenia jelita może naprawdę zdziałać cuda. To w jelitach zachodzi proces przyswajania składników odżywczych i wielu witamin, dlatego, jeżeli będziemy unikać produktów spożywczych, z którymi, na skutek choroby, nasze jelita sobie nie radzą, mamy szansę na znaczące ograniczenie przykrych dolegliwości. Zaleca się rezygnację z takich produktów, jak potrawy smażone, potrawy z dużą ilością błonnika, jedzenie wysoko przetworzone, smażone, wysokokaloryczne oraz produkty mleczne (bardzo często są one przyczyną różnego rodzaju alergii).

Alergiczne zapalenie jelit

Tego rodzaju dolegliwość występuje praktycznie wyłącznie u noworodków i niemowląt karmionych piersią – to stan zapalny jelita grubego będący jednym z objawów alergicznej reakcji na białka mleka krowiego, które przedostają się do mleka matki. Dzięki bardzo jasnym przyczynom łatwo i szybko można wyeliminować tę chorobę – wystarczy odpowiednia dieta matki, która mleko krowie zastąpi na przykład mlekiem kozim lub też mlekiem roślinnym, sojowym, owsianym albo migdałowym.

Powiązane wpisy

Alergie pokarmowe – są dość często spotykane Jednymi z najczęściej pojawiających się alergii, są z pewnością te pokarmowe. Może się okazać, że będziemy coś jeść przez całe życie i nic nam nie będ...
Bezpieczne kosmetyki hipoalergiczne – kto powinien... Popularność kosmetyków hipoalergicznych rośnie, są znacznie łatwiej dostępne i w wielu przypadkach wręcz zalecane osobom bez zdiagnozowanej alergii. N...
Dokuczliwa alergia na orzechy Coraz więcej mówi się o powszechnych i dokuczliwych alergiach pokarmowych. Być może ma na to wpływ rosnąca świadomość społeczeństwa odnośnie alergenów...
Kiedy pojawia się wysypka po lekach i o czym może ... Występowanie wysypki po lekach wiąże się z istnieniem alergii polekowej. To jeden z rodzajów alergii na jedną z substancji użytych do stworzenia leku,...